Välkommen till www.tal.se - Den svenska portalen för tal på nätet!

www.tal.se
Behöver du hjälp att skriva ett tal (t.ex. tacktal eller bröllopstal) eller vill du ta del av mer eller mindre färdigskrivna tal som kan hjälpa
dig på traven?
Då är www.tal.se stället för dig! Här kan du hitta alla olika slags tal och även dela med dig
av ditt favorittal! Navigera på sajten med hjälp av menyn till vänster! Dela gärna med dig av dina egna
förslag och tips i tipsboken till de andra besökarna!

Allmänna tips
Viktigt att komma ihåg
Viktigt att komma ihåg när man skriver och förbereder ett tal är att man inte får bli för beroende av talet. Man måste veta vad man vill säga så pass att man kan tala fritt kring ämnet.

Att höra på ett tal från någon som läser direkt från ett papper uppfattas på ett torftigt sätt. Var däremot inte rädd för att ha stödpunkter och talet med dig under tiden. Bara att känna tryggheten i och med att man har möjligheten till att titta på sitt tal om man tappar tråden är en sak som ger mer flyt.

Hjälp finns för dig som är väldigt nervös inför att hålla tal
Många är vi som tycker det är jobbigt att hålla tal inför både stora och små folksamlingar. Ett vanligt hjälpmedel för de som är väldigt nervösa är, förutom att ha ett väl förberett och inövat tal, tabletter. Många använder sig därför av en speciell blodtrycksmedicin som lugnar. Den verkar väldigt fort efter att man svalt den och därför kan man ha en sådan i fickan och inta den under talets gång vid behov. För en ovan person som ska hålla tal inför en stor skara åhörare kan det därför vara ett väldigt bra alternativ. Håller man sedan tal många gånger och har med sig denna tablett kan det då hjälpa med att endast ha den i fickan och ändå bidrar med en lugnande effekt eftersom man vet att man har möjligheten att ta den närsomhelst.

Vissa tycker dock att man inte bör ta någon typ av lugnande medicin eftersom det försämrar alertheten hos föreläsaren och därmed ger ett sämre total-resultat. Lagom mängd nervositet är något positivt som ger karaktär och ett fartfyllt tal.

OBS! Friska personer ska inte använda sig av vilken blodtrycksmedicin som helst! Hör med ditt apothek och se vad de rekommenderar.

När ska jag hålla mitt tacktal?
Tacktalet till värdinnan vid middag hålls som det sista talet under middagen. Det är den som har värdinnan till bordet som håller tacktalet. För den som vill hålla sitt tacktal vid en annan tidpunkt är det bra att ha kontakt med toastmastern och informera denne om detta. Finns det ingen värdinna eller värd är det fritt för vem som helst att hålla tacktalet - undantagsfall om man har chefsfrun till bordet. För att dra till sig uppmärksamheten när man vill hålla sitt tal kan man klinga i glaset.

Man bör inte hålla tal under huvudrätten utan vänta med det till desserten och kaffet. Att skåla under huvudrätten är dock inga problem.

Att avsluta ett tal
Kom ihåg att aldrig avsluta ett tal genom att säga: "Det var det". För att visa att ditt tal är slut så säger man "Tack" - därefter kommer de eventuella applåderna från åhörarna.

Nedstat Basic - Free web site statistics